- 22.04.2022
- Posted by: admin
- Category: Професії
Кондитер – це фахівець з приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній маг тіста і владика крему. Професіонал, що уміє створювати гастрономічні шедеври, перед якими не встоїть жоден ласун.
Що робить кондитер?
Якщо відійти від романтики збитих вершків, солодких конфітюрів, ніжної меренги, пишного тіста і повітряного зефіру, то посадові обов’язки кондитера включають:
- обробку, нарізку, формування і організацію правильного зберігання інгредієнтів;
- приготування компонентів для майбутніх блюд (начинок, кремів, декору);
- приготування безпосередньо кондитерських виробів;
- розробку нових рецептів;
- художнє оздоблення десертів.
Також кондитер відповідає за зберігання готової продукції, її упаковку і логістику. Стежить за тим, щоб на кухні були усі необхідні інструменти і прилади для приготування, складає рецептурні карти. Головний кондитер відповідає за організацію роботи команди.
Скільки отримує кондитер?
Зарплата кондитера залежить від досвіду фахівця, його навичок, місця роботи: чи працює кондитер на себе або в закладі, в закладі якого рівня, в якому місті і так далі.
У середньому кухар в Україні заробляє від 11000 до 20000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 1121 вакансії, розміщеної на Work.ua із заголовком “Кондитер” і по запитах-синонімах “Confectioner”, “Пекар”, “Baker” та ін. за останні 3 місяці.
Які навички потрібні кондитерові?
Робота кондитера – творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися. Щоб стати затребуваним кондитером, треба:
- мати справжню пристрасть до готування, захоплюватися кулінарією;
- хороша пам’ять – адже часто рецепти народжуються в пориві натхнення, і потім можуть виникнути складнощі з їх повторенням;
- аналітичні здібності: хороший кондитер – хороший аналітик, створюючи нові десерти, він повинен розуміти і те, наскільки успішними вони виявляться серед споживачів, і те, наскільки великою або маленькою буде їх собівартість або вигода від продажу, і те, які поєднання інгредієнтів будуть виграшними, а які – ні;
- хороша фізична форма і витривалість – адже робота кондитера припускає тривалі зміни, які фахівець проводить в основному стоячи і далеко не завжди в зручному положенні.
Переваги в роботі кондитера
- Робота кондитера – прекрасна можливість реалізувати свій творчий потенціал.
- Створюючи десерти, ви завжди відчуватимете вдячність споживачів, адже що може бути краще “солодкому” життю? 🙂
- Працюючи кондитером, ви будете оточені красивими і смачними кулінарними виробами.
- Професія кондитера дуже затребувана, так що без роботи ви навряд чи залишитеся, якщо виконуватимете її професійно і якісно.
- Кондитер постійно чомусь вчиться, освоює нові методики і рецептуру, тобто нудьгувати не доведеться.
Що потрібно, щоб опанувати професію кондитера?
- Мати базову середню освіту (9 класів)
- Любити готувати.
Підприємства-замовники за професією «Кондитер»
Ресторани міста Одеси:
- “Маман”
- “Гастробар”
- “Суши-Я” в ТЦ “Європа”
- “Пузата хата” в ТЦ “Європа”
- “Компот”
- “Тук-тук”
- “Фанконі”
- “Ломанчело”
- “Мері-Бері”
- “Чародейка”
- “Грильяж”
- СПД-ФО «Стеценко»
- ВК ТОВ «Осьміног»
- ТОВ «Одісей»
- ФОП «Кутас А.Л.»
- ФОП «Міхалків О.Є»
- Фірма «Домінанта» МПП готель «Лондон»