Кондитер

Значення професій, пов’язаних з харчовою промисловістю ніколи не втратить свою актуальність: скільки буде існувати суспільство – стільки й буде існувати культура споживання їжі.

Однією з найпривабливіших у харчової промисловості є професія “Кондитер”.

З-під рук кондитерів виходять справжні шедеври мистецтва, якими тільки можна захоплюватися!

Професія “Кондитер” – складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань то вмінь.

Навчаючись за професією”Кондитер” ви маєте можливість набути уміння:

– готувати різні види тіста (дріжджове, бездріжджове, пісочне, листкове, бісквітне, заварне);

– розробляти тісто, штампувати, формувати і відсаджувати вироби на листи;

– готувати різні види начинок, кремів, помадок;

– виготовляти штучні кондитерські вироби (язички, ріжки, шаруваті пиріжки, ромові баби, сочники,

кільця), хлібобулочні вироби з листкового, дріжджового тіста, прості масові торти;

– оздоблювати вироби помадкою, марципаном, зацукрованими фруктами, шоколадом, кремом;

– наносити на кондитерські вироби трафаретний малюнок з виристанням одного кольору або

нескладного їх поєднання;

– заготовляти, відважувати, відміряти сировину відповідно до заданої рецептури;

– затарювати готову продукцію;

– дотримуватися режиму технологічного процесу;

– дотримуватися норм витрат сировини, напівфабрикатів;

– використовувати досконалі прийоми і способи організації праці та робочого місця.

та отримати знання:

– основні властивості сировини, матеріалів і напівфабрикатів, які використовуються для приготування кондитерських виробів, гатунки борошна

та його властивості (якість клейковини), асортимент виробів;

– способи органолептичної оцінки якості сировини, норми витрат сировини і напівфабрикатів;

– технологію і режим виготовлення кондитерських виробів, начинок, кремів, помадок;

– способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, зацукрованими фруктами, шоколадом, кремом;

– технологію нанесення на кондитерські вироби трафаретного малюнка за еталоном одним кольором або нескладним їх поєднанням;

– порядок користування збірником рецептур борошняних кондитерських і булочних виробів для підприємств громадського харчування;

– будову та правила безпечної експлуатації технологічного обладнання кондитерського цеху, способи економічних витрат енергії, палива,

матеріалів;

– вимоги до якості продукції, що виготовляється, види дефектів і способи їх попередження та усунення;

– сучасні методи роботи, способи організації праці і робочого місця;

– правила санітарії і гігієни;

– кваліфікаційні вимоги і правила внутрішнього трудового розпорядку, протипожежні заходи;

– раціональну організацію праці на робочому місці;

– умови оплати праці.

Сфера професійного використання випускника:

– Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання.

– Виробництво інших харчових продуктів.

Поки існує людське суспільство, будуть перспективи у робітників харчової промисловості і, зокрема, у кондитера!