Кондитер

КОНДИТЕР

Кондитер – це фахівець з приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній маг тіста і владика крему. Професіонал, що уміє створювати гастрономічні шедеври, перед якими не встоїть жоден ласун.

Що робить кондитер?

Якщо відійти від романтики збитих вершків, солодких конфітюрів, ніжної меренги, пишного тіста і повітряного зефіру, то посадові обов’язки кондитера включають:

  • обробку, нарізку, формування і організацію правильного зберігання інгредієнтів;
  • приготування компонентів для майбутніх блюд (начинок, кремів, декору);
  • приготування безпосередньо кондитерських виробів;
  • розробку нових рецептів;
  • художнє оздоблення десертів.

Також кондитер відповідає за зберігання готової продукції, її упаковку і логістику. Стежить за тим, щоб на кухні були усі необхідні інструменти і прилади для приготування, складає рецептурні карти. Головний кондитер відповідає за організацію роботи команди.

Скільки отримує кондитер?

Зарплата кондитера залежить від досвіду фахівця, його навичок, місця роботи: чи працює кондитер на себе або в закладі, в закладі якого рівня, в якому місті і так далі.

У середньому кухар в Україні заробляє від 11000 до 20000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 1121 вакансії, розміщеної на Work.ua із заголовком “Кондитер” і по запитах-синонімах “Confectioner”, “Пекар”, “Baker” та ін. за останні 3 місяці.

Які навички потрібні кондитерові?

Робота кондитера – творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися. Щоб стати затребуваним кондитером, треба:

  • мати справжню пристрасть до готування, захоплюватися кулінарією;
  • хороша пам’ять – адже часто рецепти народжуються в пориві натхнення, і потім можуть виникнути складнощі з їх повторенням;
  • аналітичні здібності: хороший кондитер – хороший аналітик, створюючи нові десерти, він повинен розуміти і те, наскільки успішними вони виявляться серед споживачів, і те, наскільки великою або маленькою буде їх собівартість або вигода від продажу, і те, які поєднання інгредієнтів будуть виграшними, а які – ні;
  • хороша фізична форма і витривалість – адже робота кондитера припускає тривалі зміни, які фахівець проводить в основному стоячи і далеко не завжди в зручному положенні.

Переваги в роботі кондитера

  • Робота кондитера – прекрасна можливість реалізувати свій творчий потенціал.
  • Створюючи десерти, ви завжди відчуватимете вдячність споживачів, адже що може бути краще “солодкому” життю? 🙂
  • Працюючи кондитером, ви будете оточені красивими і смачними кулінарними виробами.
  • Професія кондитера дуже затребувана, так що без роботи ви навряд чи залишитеся, якщо виконуватимете її професійно і якісно.
  • Кондитер постійно чомусь вчиться, освоює нові методики і рецептуру, тобто нудьгувати не доведеться.

Що потрібно, щоб опанувати професію кондитера?

  • Мати базову середню освіту (9 класів)
  • Любити готувати.

Підприємства-замовники за професією «Кондитер»

Ресторани міста Одеси:

  • “Маман”
  • “Гастробар”
  • “Суши-Я” в ТЦ “Європа”
  • “Пузата хата” в ТЦ “Європа”
  • “Компот”
  • “Тук-тук”
  • “Фанконі”
  • “Ломанчело”
  • “Мері-Бері”
  • “Чародейка”
  • “Грильяж”
  1. СПД-ФО «Стеценко»
  2. ВК ТОВ «Осьміног»
  3. ТОВ «Одісей»
  4. ФОП «Кутас А.Л.»
  5. ФОП «Міхалків О.Є»
  6. Фірма «Домінанта» МПП готель «Лондон»